NHG

NHG, oftewel Nationale Hypotheek Garantie. Wat houdt die hypotheek garantie eigenlijk in? Met de Nationale Hypotheek Garantie ben je zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Bovendien beperk je met NHG de financiële risico’s van een eigen koopwoning. Nu, maar ook in de toekomst. Aldus NHG zelf.

Als je voldoet aan de NHG voorwaarden kun je er voor kiezen om de hypotheek met die garantie af te sluiten. Het is een soort vangnet, die er voor zorgt dat je een zachte landing maakt in het geval er iets misgaat met je inkomen en je daardoor de hypotheek niet meer kunt betalen. De voorwaarden veranderen ieder jaar, tenminste de NHG grens passen ze ieder jaar aan. NHG 2018 kent een hogere kostengrens dan NHG 2017. Dat is een positieve ontwikkeling, je mag namelijk een duurdere woning aankopen om nog steeds voor een NHG hypotheek in aanmerking te komen. De kostengrens is €265.000 voor een normale aankoop en voor woningen waarin geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen, is de NHG kostengrens maximaal €280.900.

Bovendien koop je met deze garantie ook de laagst mogelijke rente, dus in veel gevallen de moeite waard. Echter het is niet gratis, de NHG kosten bedragen 1% van de hypotheeksom en maken onderdeel uit van je kosten koper. Door de lage rente verdien je deze kosten snel terug, we kunnen het gerust een goede investering noemen.