Hypotheekvormen

Er zijn momenteel een 5-tal hypotheekvormen, in verschillende samenstellingen beschikbaar. Iedere vorm heeft zijn eigen specifieke kenmerk, functie en voordeel. Wij zullen de verschillende soorten hypotheek hieronder uitleggen, zodat duidelijk wordt welke hypotheekvorm in welke situatie het beste gebruikt kan worden. En kun je een hypotheek vergelijken niet alleen op basis van de maandlasten maar ook beoordelen op de inhoud.

De volgende hypotheeksoorten leggen we graag even uit. Welke vorm het beste bij jou past is afhankelijk van jouw wensen en uitgangspunten.

Annuïteitenhypotheek
Wat is een annuïteitenhypotheek? Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij je maandelijks een vast bedrag betaald. Dat bruto bedrag bestaat uit rente en aflossing en heten samen de annuïteit. Gedurende de looptijd los je dus automatisch af. Ieder jaar krijg je steeds minder “rente terug” omdat je ook steeds minder rente gaat betalen. Hoewel de bruto maandlast gelijk blijft, stijgt de netto maandlast dus ieder jaar met een paar euro. Voor starters is dit dé hypotheekvorm met de laagste maandlasten bij aanvang.

Lineaire hypotheek
Wat is een lineaire hypotheek? Bij een lineaire hypotheek betaal je het geleende bedrag in gelijke maandelijkse bedragen terug. Aan het einde van de looptijd is het lineaire deel volledig afgelost. Als je de hypotheek lineaire afsluit krijg je dalende maandlasten, zowel bruto als netto. Omdat je snel aflost, is deze hypotheekvorm over de gehele looptijd een goedkope variant. Maar niet voor iedereen is de hoge maandlast aan het begin van de looptijd interessant.

Spaarhypotheek
Wat is een spaarhypotheek? Een spaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je tijdens de looptijd een kapitaal bij elkaar spaart dat je aan het einde van de looptijd gebruikt om de gehele hypotheekschuld in een keer af te lossen. Het benodigde kapitaal spaar je in een kapitaalsverzekering. Daarmee ben je ook meteen verzekerd tegen financiële gevolgen bij overlijden. Helaas kan deze hypotheek niet meer worden afgesloten. Mensen die deze hypotheekvorm hebben mogen het houden en kunnen die ook meeverhuizen of oversluiten.

Beleggingshypotheek
Wat is een beleggingshypotheek? De beleggingshypotheek is een aflossingsvrije hypotheek. Je lost er niet op af, maar je stort geld om te beleggen. En met de opbrengst uit de belegging los je net zoals bij de spaarhypotheek aan het einde van de looptijd de hypotheekschuld af. Het grote verschil met een spaarhypotheek is dat er bij beleggen geen garantie aanwezig is dat aan het einde van de looptijd er ook voldoende “gespaard” is om de gehele hypotheek te kunnen aflossen. Klanten met een beleggingshypotheek lopen dus de kans op een restschuld. Maar ook deze hypotheek kan niet meer worden afgesloten. Mensen die deze hypotheekvorm hebben mogen het houden en kunnen die ook meeverhuizen of oversluiten.

Aflossingsvrije hypotheek
Wat is een aflossingsvrije hypotheek? De aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij er helemaal geen aflossing plaatsvindt. Dit houdt in dat u tijdens de looptijd niet aflost en dat u evenmin binnen de hypotheek vermogen opbouwt om de lening aan het eind van de looptijd alsnog ineens af te lossen. Je mag wel vrijwillig aflossen, maar dat is geen onderdeel van je maandlast. Als je de hypotheek aflossingsvrij afsluit ontstaat er een lage maandlast, maar ook een risico op betalingsproblemen op termijn. Maar ook deze hypotheek kan niet meer worden afgesloten. Alleen mensen die deze hypotheekvorm hebben mogen het houden en kunnen die ook meeverhuizen of oversluiten.