Hypotheek weetjes

Hypotheek

De definitie van een hypotheek is een geldlening of krediet met een registergoed als onderpand. De meeste hypotheken hebben een woning als onderpand. De woning wordt door de hypotheekgever, dat is degene die geld leent, jij dus, als onderpand gegeven aan de hypotheeknemer, meestal een bank. In ruil daarvoor wordt er tegen een afgesproken rentevergoeding geld uitgeleend voor een bepaalde periode, waarna het terugbetaald moet worden. Als de lening is terugbetaald, vervalt het onderpand in principe weer.

Met een hypotheek kan iemand dus een woning kopen terwijl er onvoldoende spaargeld aanwezig is. Wel wordt er gekeken naar het inkomen en reeds lopende verplichtingen bijvoorbeeld, om te beoordelen wat een verantwoorde lening zou zijn. Bovendien maakt het wel wat uit of je financiert met NHG of zonder, je een starter bent of dat je een volgende woning koopt. En heb je op de huidige woning overwaarde gecreëerd of ontstaat er een restschuld zodra er verkocht wordt? Dus, weet jij hoeveel je kunt lenen?

Zodra je weet hoeveel hypotheek bij jou past, kun je op zoek naar een geschikte woning. Nadat de woning is aangekocht, wordt de hypotheek samengesteld uit de verschillende beschikbare hypotheekvormen. Met als doel dat er een hypotheek wordt vertrekt die bij jou past, nu en in de toekomst.